Concert Detail

The Passion of Christ | Stabat Mater

Arthur Somervell | Joseph Rheinberger

Om het concert te openen, kiezen we voor het tweede Stabat Mater van Joseph Gabriel Rheinberger, opus 138. Dit Stabat Mater is een vierdelige compositie uitsluitend voor koor en orkest/orgel dat dateert uit 1890. De compositie typeert zich door een (neo)barokstijl en wordt beschreven als een muziekstuk van een moderne en traditionele kwaliteit.

Rheinberger (1839-1901) werd geboren in Liechtenstein, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Duitsland. Vanaf 1860 was hij aan de Koninklijke Muziekschool in München orgelleraar en vanaf 1867 ook contrapuntleraar. Naast leraar was hij componist, organist en kapelmeester. Van zijn omvangrijke oeuvre zijn vooral de 20 orgelsonates belangrijk.

Als hoofdwerk van dit avondvullende programma brengt Vox Mago The Passion of Christ uit 1914 van Arthur Somervell. Sir Arthur Somervell (5 juni 1863 – 2 mei 1937) was een Engelse componist en na Hubert Parry één van de meest succesvolle en invloedrijke toondichters van het kunstlied in de Engelse muziekrenaissance van de jaren 1890 tot 1900.

Het oratorium sluit qua structuur naadloos aan bij de traditionele barokke passies met recieten, aria’s en koordelen. Dit werk werd oorspronkelijk voor piano, koor en solisten gecomponeerd maar wordt voor deze gelegenheid georkestreerd voor koor, soli en orkest, een primeur in Vlaanderen.

Somervell studeerde in Cambridge onder Sir Charles Villiers Stanford, aan de High School for Music in Berlijn en aan het Royal Collega of Music in Londen onder Hubert Parry. Hij werd professor in het Royal College of Music in 1894. Hij dirigeerde zijn eigen werken op de festivals in Leeds en Birmingham en werd in 1901 benoemd tot hoofdinspecteur van muziek bij de Board of Education en ontving in 1902 de graad van Doctor in de Muziek van de universiteit van Cambridge.

Somervell was een succesvol en erkend componist in zijn tijd, zeker met zijn koormuziek en specifieker met dit geprogrammeerde werk. Zijn stijl is eerder ‘conservatief’ en toont de invloed van Mendelssohn en Brahms. Zo sluit dit oratorium stijlgetrouw aan bij het (neo)barokke werk van Rheinberger.

 

Tickets binnenkort beschikbaar

Datum: 
29 maart 2019
30 maart 2019
Van - tot: 
20:15 tot 21:45
Locatie: 
Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk, Lange Violettestraat 77, Gent