Inez Carsauw

Inez studeerde muziekpedagogie & zang aan het Lemmensinstituut te Leuven. Ze vervolgde haar zangstudies bij Lucienne Van Deyck aan het Koninklijk Muziek Conservatorium te Antwerpen waar ze het diploma “Meester in de muziek” behaalde en het einddiploma van zangpedagogie. Ze specialiseerde er zich in opera bij Koen Kessels en Guy Joosten. Meestercursussen zang volgde ze bij o.a. Vera Rosza, Sarah Walker, Gidon Saks en David Jones. Sinds enkele jaren integreert ze ook boventoonzang in haar vocale ontwikkeling. In 2001 nam ze deel aan de Belcanto Summer School Holland met o.a. Adelisa Tabiadon. Ze werd finaliste in de Mary Garden International Competition.

Inez Carsauw is een veelzijdige zangeres. Als jonge soliste zong ze talrijke hedendaagse muziektheaterproducties bij de Vlaamse Opera, Taschenoper Wien, Muziektheater Transparant, In Vitro (Medea), KNS (De Trojaanse vrouwen), NTGent (Masterclass), Het Paleis (Fietsen) en De Spiegel (De rode draak, Caban, Nest). Ze trad op tijdens o.a. het Covent Garden Festival, het Belcanto Festival Dordrecht en het Festival van Vlaanderen.

In 1997 zong ze in Wenen de wereldpremière van de opera ‘Resurrection’ van Sir Peter Maxwell Davies. Bij de Vlaamse Opera maakte zij haar solodebuut als Pastuchyna in ‘Jenufa’ (Janacek), in een regie van Robert Carsen. Verder zong ze de titelrol in ‘Dido and Aeneas’ (Purcell), ‘Lamento d’Arianna’ (Monteverdi), ‘Carmen’ (Bizet) (highlights) en verschillende opera’s van Weill, Haydn en Piccini.

Inez verleent  regelmatig haar medewerking aan projecten met andere kunstdisciplines: dans, Taiko-drums, video, plastische kunsten. Zo nam zij in 2010 ism Muziek Lod een cd op met een creatie van Dick Van der Harst voor de dansvoorstelling ‘You've changed’ van compagnie Thomas Hauert. Tijdens de Operadagen Rotterdam 2011 zong ze in de produktie ‘Les Nuits d’été’ (Berlioz) met film van Eric de Kuyper.

Inez Carsauw is in België en Nederland zeer actief in het sacrale concertgebeuren. Haar repertoire omspant alle grote altpartijen van het Stabat Mater van Pergolesi, Vivaldi en Haydn, Händels Messiah, Bachs Passies, H-moll Messe en Weihnachtsoratorium tot het Requiem van Mozart, Verdi en Duruflé. In 2007 was ze als soliste bij de Vlaamse Opera te beluisteren in de Petite Messe Solennelle van Rossini. Een jaar later zong ze het Requiem van Verdi in de Madeleinekerk te Parijs en het Koninklijk Circus te Brussel.  Ze kende veel bijval bij de uitvoeringen van Verdis' Requiem o.a. in de Stadsschouwburg te Antwerpen en de Capitole te Gent (Music Hall). In 2012 debuteerde ze met het Stabat Mater van Dvorak in het Concertgebouw te Amsterdam, waar ze in 2014 de Mattheuspassie zingt.  Zij zingt op regelmatige basis de altsolo's tijdens de druk bezochte orkestmissen in de St.Pauluskerk te Antwerpen.

Als liedzangeres toonde Inez Carsauw steeds grote affiniteit met 20e-eeuwse muziek. Tegenwoordig legt ze zich met name toe op werk van Berlioz, Mahler en Wagner. Ze concerteerde met o.a. the Brussels Philharmonic, de ensembles Prometheus en Spectra, Ars Longa, Obbrussel Musica en Kontrabone. Ze was gastsoliste op de “Nacht van de Romantiek” van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, zong in 2008 met het Arpae-ensemble voor het Flanders House te Londen en trad meermaals op tijdens de lunchconcertenreeks van de Vlaamse Opera.

Aankomende concerten dit voorjaar zijn: Stabat Mater (Pergolesi) in Friesland en Mattheuspassie in Amsterdam, Dauwconcert met Vocamabile in Alden Biesen,     Kindertotenlieder (Mahler) voor het Festival Vlaanderen Kortrijk, H-moll Messe (Bach), Requiem Hanssens ...

website: www.inezcarsauw.com

Zangstem: 
Alt
Datum biografie: 
28 maart 2014

Johann David Heinichen (1683 – 1729)
Missa No. 9 in D

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Magnificat in D (BWV 243)

vrijdag 28 en zaterdag 29 maart 2014, 20.15u
Sint-Amanduskerk, Campo Santoplein, Sint-Amandsberg

------------------------------------