Priske Dehandschutter

Priske Dehandschutter studeerde af aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink. Hierna volgde ze de opleiding van de 'Vlaamse operastudio', die verbonden is aan de Vlaamse Opera. In Brazilië nam ze gedurende 2 maand les bij Marina Monarcha en werd semi-finaliste in het Concurso International de Canto "Bidu Sayão".

Regelmatig volgt ze binnenlandse en buitenlandse masterclasses bij o.a. Ann Murray en Graham Johnson, Robin Bowman, Sue McCullock, Lillian Watson en Adrian Thompson…  Ze volgde 2 jaar les bij Jennifer Dakin, docente aan 'The Royal Academy', Londen. En de laatste 10 jaar verdiept ze zich in de ‘Lichtenberger Methode’ bij Ingrid Voermans in Den Haag (NL) en in Lichtenberg (D).

Priske stond als soliste in o.a. de NTGent productie ‘Merlin oder das wüste Land’ die gemaakt werd voor de Ruhrtriennale (D) en in Zürich (CH) zong ze met het Collegium Novum de wereldpremière ‘Merlin’ van Stefan Wirth . Ze speelde ook in De Vlaamse Opera, de Muntschouwburg, Opera de Luxembourg (L) de rol van Papagena in 'Die Zauberflöte’. Bij Opera Zuid (NL) was ze Gaudi lady in ‘The Gambler’. In de Zuiderkroon vertolkte ze Klaartje in de operette productie ‘In ’t witte paard’. Naast opera en operette stond ze in de musical 'Peter Pan' als Tinkelbel en in 'You're a good man, Charlie Brown' als Lucy van Pelt.

Op televisie was ze in een aantal reeksen te zien o.a. in de rol van Jana in de VTM soap ‘Familie’, als Aagje in de VTM reeks 'BOOH', in 'LouisLouise' als Isabel, in 'Zone Stad'.

Met het theatergezelschap "Tweelicht en zoon" van Jos Dom en Johan de Paepe tourt ze momenteel in Vlaanderen rond als Jeanne D'Arc in 'Jeanne,... of voices in the dark', als Ireentje in 'Alleendje', als Roodkapje in ‘Roodkapje’ en als prinses van de prinsesserieën in ‘gelukzak’.

Ze leende haar stem ook voor verschillende dubbings van animatie films. Zoals de stem van Heidi in de KZoom reeks ‘Heidi’,  Bes in ‘Dive Olly Dive’, Sally in de Ketnet reeks ‘Sally Bollywood’, Ilvy in de live action film en televisiereeks Wicky de Viking.

Priske werkt ook als stempedagoog in België, Nederland en Engeland.

Zangstem: 
sopraan
Datum biografie: 
28 maart 2014

Johann David Heinichen (1683 – 1729)
Missa No. 9 in D

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Magnificat in D (BWV 243)

vrijdag 28 en zaterdag 29 maart 2014, 20.15u
Sint-Amanduskerk, Campo Santoplein, Sint-Amandsberg

------------------------------------