Dirigent

Patrick Debrabandere behaalde, na piano- en orgellessen aan de muziekacademie van het gemeenschapsonderwijs te Gent, aan het Lemmensinstituut te Leuven in 1999 het diploma Meester in de Muziek, kwalificatie muziekpedagogie en in 2001 de kwalificatie koordirectie bij Erik van Nevel.

Als knaap van tien deed hij zijn eerste koorervaring op aan de Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Zijn enthousiasme voor de koormuziek leidde vervolgens tot de oprichting van het Ensemble Soratea. Dit is zijn hoogstpersoonlijke klanklabo waarmee hij op een professionele en vernieuwende manier zijn muzikale interpretatie wil concretiseren. Dit vertaalde zich reeds in een aantal CD-opnames. Zijn zoektocht naar onbekend repertoire en de bezorgdheid om een dynamische en verfrissende benadering van de muziek zijn constante pijlers in zijn carrière.

Patrick Debrabandere is tenor en volgde zang bij Jan Caals. Tot 2009 maakte hij vast deel uit van het vocaal ensemble Currende en het Currende Consort. Als vocaal solist vertolkt hij het liefst het barokke repertoire in de gedaante van verteller, een rol waarin hij zich wenst te profileren, zoals o.m. in de Johannes- en Mattheuspassie van J.S. Bach.

Sinds enkele jaren wordt Patrick Debrabandere geregeld geëngageerd als gastdirigent bij verschillende ensembles. Hij verleent ook frequent zijn medewerking aan de kwaliteitsbegeleiding voor koren via de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren (Koor en Stem - Gent).

Als leerkracht is hij verbonden met de Academie voor Muziek, Woord en Dans van het Gemeenschapsonderwijs te Gent. Ook daar zijn voor hem het vocale en koorgebeuren zeer belangrijk wat resulteerde in de oprichting van het kamerkoor VOX MAGO.

Omdat hij sterk in een directe communicatie gelooft tussen klank maken en ontvangen groeide het verlangen om een ruimte te creëren waarin kamermuziek zijn echte karakter kan weergeven. In dit project is er plaats voor kleinschalige concerten waarbij het contact tussen uitvoerder en publiek minimaal zijn en trillingen echt worden waargenomen. Kunststudio Living Art kreeg zijn doop in maart 2016. Concerten vormen geen eindstadium maar bieden een verdere groeikans voor de uitvoerders door de verspreiding van deze concerten op sociale media en Stingray BRAVA-TV!

In het nieuwe project MuziTaal combineert Patrick zijn passie voor muziek met een andere invalshoek: de Nederlandse taal. Samen met Jorien Saelens deelt hij de overtuiging dat taal leren in combinatie met andere stimuli, zoals zingen, musiceren en de Gentse cultuur opsnuiven nog meer te bieden heeft, delen met anderen in een alomvattend taalbad boordevol muziek en cultuur in het uitnodigende kader van de stad Gent.


 

 

 

 

 

Laatst bijgewerkt:
13 april 2021