Over ons

Vox Mago profileert zich als concertkoor door de kwalitatieve uitvoering van een origineel repertoire. De keuze voor een zorgvuldige selectie geëngageerde zangers zorgt voor een constante kwalitatieve groei van dit vocaal ensemble onder leiding van Patrick Debrabandere.

Kleinschalige concerten maken al snel plaats voor grotere projecten met solisten en orkest. Diverse bekende barokcomponisten zoals G. F. Händel (2009)Henry Purcell (2010), Dietrich Buxtehude (2012 & 2013) en J.S. Bach (2013) passeren aanvankelijk de revue. Steeds meer zette Vox Mago onbekende componisten en hun creaties op het programma, met als doel een herwaardering van deze verloren gegane muzikale parels. Dit resulteerde in programma’s rond Jan Dismas Zelenka (2012), Johann Adolf Hasse (2013), J.D. Heinichen (2014) en Valentin Rathgeber (2014), uitvoeringen die de harten van het publiek steeds weten te beroeren.

Op 22 en 23 december 2016 brachten we onder de noemer Das Neugeborne Kindelein werken van Marc-Antoine Charpentier en Dietrich Buxtehude. Dit vormde de aanleiding tot de adventscyclus “Tempus Adventus”, waarbij in een eerste programma drie barokke parels van onder het stof werden gehaald, namelijk het Magnificat van Heinichen, dat van Graupner en de barokke cantate Ich danke dem Herrn von ganzem Herzen van Telemann. In de tweede editie vertolkten we muziek van Zelenka, Telemann en Bach. Op onze archiefpagina worden deze productie uitvoerig belicht.

Naast onze barokke interpretaties, brengen we ook muziek van andere periodes en van eigen bodem. Zo brachten we in maart 2011 een bijzonder gesmaakt concert in de Sint-Annakerk in Gent met muziek van romantische en hedendaagse componisten als Jules Van NuffelJohn Rutter en Arvo Pärt.

In 2015 creëerden we het oratorium van de Duitse componist Carl Gottlieb Reißiger (1798-1859), getiteld David. Zowel uitvoerders als luisteraars stonden versteld van de buitengewoon knappe vorm en harmonisaties van deze prachtige, nooit eerder in België vertolkte romantische muziek. Voor het eerst werd onze prestatie ook vereeuwigd in een professionele audio- en video-opname, die u via onze shop kunt aankopen en die ook op de televisiezender Stingray Brava-TV integraal te bewonderen was.

Op 29 en 30 april 2016 brachten we in het prachtige kader van de Gentse Sint-Jacobskerk Great Cathedral Composers, een project rond de imposante kathedraalmuziek van StanfordElgar en Parry, grootmeesters van de Angelsaksische muziek. In mei 2017 vertolkten we het monumentale Requiem van Mozart, gecombineerd met zijn Vesperae Solennes de Confessore, wat op grote publieke belangstelling en enthousiasme kon rekenen. Aan het 10-jarig bestaan in 2018 werd een jubileumconcert gewijd aan de onbekende Spaanse componist Francisco Valls en zijn Missa Scala Aretina, nooit eerder vertolkt in België, gecombineerd met Händels zelden uitgevoerd Dettingen Te Deum. In maart 2019 werd het Stabat Mater van Rheinberger vertolkt in combinatie met het machtige doch intieme Membra Jesu Nostri van D. Buxtehude.

Na een noodgedwongen pauze konden we in maart 2022 eindelijk uitpakken met de creatie The Passion of Christ van Arthur Somervell, nieuw georkestreerd voor Vox Mago!

Afgelopen december waren we toe aan de vierde editie van Tempus Adventus, met werken van Zeiler, Homilius, Zelenka en Telemann. En voor ons 15-jarig jubileum opteerden we uiteraard voor jubelkoren, vreugdevol trompetgeschal en feestelijk paukengeroffel in zelden uitgevoerde barokparels van Bach, Telemann en Zelenka.