Over ons

VOX MAGO is het concertkoor, mede verbonden aan de Kunstacademie van het Gemeenschaps-onderwijs te Gent. De constante kwalitatieve groei van dit vocaal ensemble onder leiding van Patrick Debrabandere schittert in zijn huidige vorm: een enthousiaste en dynamische groep zangers die kwaliteit beoogt.

Aanvankelijk werden kleinschalige concertjes georganiseerd, maar omdat de vocale capaciteit van het koor gestaag toeneemt, realiseren we sinds 2009 ook grotere projecten, veelal met solisten en orkest. Diverse bekende barok-componisten zoals G.F. Händel (2009, Alexander's Feast, 2013, Coronation Anthems), Henry Purcell (2010, o.a. Funeral music for Queen Mary), Dietrich Buxtehude (2012 & 2013, Membra Jesu Nostri) en J.S. Bach (2013, o.a. Magnificat) zijn al de revue gepasseerd, maar ook minder bekende namen uit de barok komen aan bod: Jan Dismas Zelenka (2012), Johann Adolf Hasse (2013), J.D. Heinichen (2014) en Valentin Rathgeber (2014). De uitvoeringen, gebracht door leerlingen en leerkrachten van de academie, weten doorgaans de harten van de talrijke aanwezigen te beroeren. Op onze archiefpagina worden deze productie uitvoerig belicht.

Op 8 februari 2015 heeft Vox Mago zich bevestigd in de eerste afdeling van het provinciaal koortornooi, met lovende commentaren van de jury als "vocaal en interpretatief een sterke prestatie en aangename, goed uitgebalanceerde koorklank waarin harmonisch alles onder controle blijft".

Hoewel we een naam hoog te houden hebben op het vlak van barokke interpretaties, wagen we ons van tijd tot tijd ook aan koorwerken uit andere periodes. In maart 2011 brachten koor en orkest in de Sint-Annakerk te Gent een bijzonder gesmaakt concert met muziek van romantische en hedendaagse componisten als Jules Van NuffelJohn Rutter en Arvo Pärt.

In 2015 creëerden we het oratorium van de Duitse componist Carl Gottlieb Reißiger (1798-1859), getiteld "David". Zowel uitvoerders als luisteraars stonden versteld van de buitengewoon knappe vorm en harmonisaties van deze prachtige, nooit eerder in België vertolkte romantische muziek. Voor het eerst werd onze prestatie ook vereeuwigd in een professionele audio- en video-opname, die u via onze shop kunt aankopen en die ook op de televisiezender Stingray Brava-TV integraal te bewonderen was.

Op 29 en 30 april 2016 brachten we in het prachtige kader van de Gentse Sint-Jacobskerk Great Cathedral Composers, een project rond de imposante kathedraalmuziek van StanfordElgar en Parry, grootmeesters van de Angelsaksische muziek. Op 22 en 23 december 2016 brachten we onder de noemer Das Neugeborne Kindelein voor het eerst sinds lang weer een kerstconcert, met werken van Marc-Antoine Charpentier en Dietrich Buxtehude. In mei 2017 vertolkten we het monumentale Requiem van Mozart, gecombineerd met zijn Vesperae Solennes de Confessore, wat op grote publieke belangstelling en enthousiasme kon rekenen.

In mei 2018 werd naar aanleiding van het 10-jarig bestaan een jubileumconcert gewijd aan de onbekende Spaanse componist Francisco Valls en zijn Missa Scala Aretina, nooit eerder vertolkt in België, gecombineerd met Händels zelden uitgevoerd Dettingen Te Deum. Op 28 en 29 maart 2019 staan het Stabat Mater van Rheinberger en het beklijvende Membra Jesu Nostri van D. Buxtehude op het programma.

In december 2018 organiseerde Vox Mago voor de tweede maal een adventsconcert. Deze concerten keren voortaan jaarlijks terug onder de noemer In Tempus Adventus. Begin december 2019 staan magistrale cantates van Telemann, Bach en Zelenka op het programma, feestelijke barokmuziek voor koor, soli en orkest.

In het voorjaar van 2020 verrast Vox Mago met de creatie The Passion of Christ van Arthur Somervell, nieuw georkestreerd voor Vox Mago!