Concert Detail

Das Neugeborne Kindelein

donderdag 22 en vrijdag 23 december 2016, 20.15u
Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk (verwarmd!), klein begijnhof, Lange Violettestraat 235, Gent

------------------------------------

Op 22 en 23 december 2016 brengt Vox Mago in de Gentse OLV Presentatiekerk in het klein begijnhof in de Lange Violettestraat een kerstconcert gewijd aan werk van Dietrich Buxtehude (ca. 1637 – 1707) en Marc-Antoine Charpentier (1643-1704).

Met dit kerstconcert verzoent VOX MAGO twee tijdsgenoten met een op het eerste gezicht compleet verschillend muzikaal karakter. Sommige cantates van de organist van de Lübeckse Marienkirche ademen een Lutherse mystiek, die sterk contrasteert met de uitbundige representatieve kerkmuziek van de Parijse componist, die we vooral kennen van zijn opera’s, pastorales en comédies.

Nochtans verbindt hen een gemeenschappelijke trek: beiden maken gebruik van expressieve Italiaanse muziek. In Lübeck had Buxtehude de beschikking over partituren van o.m. Carissimi en Durante, en hij liet zich daardoor inspireren voor zijn Abendmusiken en cantates – waarvan VOX MAGO er twee in dit kerstprogramma opneemt: Ihr lieben Christen, freut euch nun (BuxWV 51) en Das Neugebor’ne Kindelein (BuxWV 13).

Charpentier verbleef gedurende 3 jaar in Rome bij zijn leermeester Carissimi. Terug in Frankrijk werd hij componist aan het hof van Mademoiselle de Guise, een hertogin met grote voorliefde voor Italië. In 1684 schreef hij er het Latijnse motet In nativitatem Domini Nostri Jesu Christi canticum (H 414). Voor zijn Messe de Minuit (H 9) uit 1694 hergebruikt Charpentier enkele opvallende noëls of volkse kerstliederen. Deze melodieën worden als rode draad doorheen dit kerstprogramma vertolkt, zowel op instrumentale wijze als in hun authenticiteit als “chanson”.

Ignace De Keyser (musicoloog)
Datum: 
22 december 2016
23 december 2016
Van - tot: 
22 en 23 december 2016
Locatie: 
OLV Presentatiekerk, Gent