Concert Detail

Rejoice in the Lord Alway

Versterkt door enkele leerkrachten brachten de leerlingen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van het Gemeenschapsonderwijs op 18 en 19 maart 2010 in de Gentse Sint-Martinuskerk een concert geheel gewijd aan Henry Purcell (Westminster, circa 1659 – Londen, 1695).

Deze Engelse barokker en leerling van John Blow, schreef zowel kerkmuziek, toneelmuziek en instrumentale composities als liederen en (semi) opera's.

Het gehele concert bestond uit anthems, die steeds gebaseerd zijn op een psalmtekst. In een eerste deel werd een soort officiedienst vertolkt, dat is een religieuze avonddienst die in Engeland nog steeds aan de orde is. Hierin werd een aantal typische psalmen gebracht, afgesloten door een Magnificat, een lofbetuiging aan Maria.

Na de instrumentale Chaconne stond naast O sing unto the Lord het befaamde Music for the Funeral of Queen Mary op het programma. Mary II, koningin van Engeland, Schotland en vanaf 1689 ook van Ierland, stierf aan pokken op Kensington Palace in 1694 en werd begraven op Westminster Abbey. Purcell kreeg de opdracht de muziek voor haar begrafenis te schrijven. Afgesloten werd er met een trompetconcerto en een feestelijk Te Deum.

Datum: 
18 maart 2010
19 maart 2010
Van - tot: 
20:15 tot 21:45
Locatie: 
Sint-Martinuskerk, Ekkergem, Gent