Concert Detail

In Tempus Adventus #2

Magistrale barokcantates van Telemann, Bach & Zelenka

G.P. Telemann: Machet die Tore weit
J.D. Zelenka: Magnificat
J.S. Bach: Meine Seel erhebt den Herrn
J.D. Zelenka: Dixit Dominus 

In de tweede editie van In Tempus Adventus stelt Vox Mago opnieuw drie barokke componisten centraal. Het is niet evident om naast grootmeester Bach componisten te plaatsen met even ambachtelijke en kunstzinnige melodieën. In dit programma wordt u ondergedompeld in de barokke tijdsgeest en compositiechnieken uit de periode tussen 1719 en 1726.

In de openingscantate belichten we Telemanns in 1719 gecomponeerde Machet die Tore weit voor de eerste adventsweek in opdracht van het hof van Saksen-Eisenach. Stilistisch vinden we in dit werk heel wat Siciliaanse ritmiek terug, en ook het gebruik van twee hobo’s, wat Telemann door het hof werd opgelegd. Deze cantate werd trouwens in een kopie bezorgd aan Bach die ze op 28 november 1734 uitvoerde.

Bach was in 1723, werkend als Thomascantor, net begonnen aan een jaargang cantates op basis van teksten en melodieën van kerkliederen. Zo ontstond de koraalcantate Meine Seel erhebt den Herrn in 1724 (BWV 10). Het is helaas de dag van vandaag een ten onrechte veronachtzaamd werk. Conform het gebruikelijke koraalcantate-procedé vormen de ‘koraal'-tekst en -melodie ongewijzigd de basis voor het openingskoor, duet en slotkoraal.

Het werk wordt voorafgegaan door het Latijnse Magnificat in een toonzetting van J.D. Zelenka uit 1725. Bach droeg Zelenka hoog in het vaandel. Zelenka was op een gegeven moment te gast in Bachs huis in Leipzig. Bach gebruikte het Amen uit Zelenka’s Magnificat in de Sint- Thomaskerk in Leipzig, waar Bach de laatste 25 jaar van zijn leven cantor was. Hij wordt terecht de Boheemse Bach genoemd.

Tot slot brengt het Dixit Dominus van Zelenka – een compositie uit 1726 –  ons helemaal in de feeststemming van het (barokke) kerstgebeuren met een feestelijke instrumentale bezetting van strijkers, hobo’s, trompetten en pauk.

Datum: 
06 december 2019
07 december 2019
Van - tot: 
vr. 20:15 - 21:30, za. 20:15 - 21:30
Locatie: 
Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk, Lange Violettestraat 77, Gent
TijdstipProgramma
20.15 - 21.15
In Tempus Adventus #2