Mieke Dhondt

  

Mieke Dhondt beschrijft zichzelf graag als een dubbele dinosaurus. Haar levensdoel is immers zich inzetten voor twee geliefde bedreigde diersoorten: klassieke talen en klassieke muziek.

Op 11-jarige leeftijd is Mieke’s passie voor muziek ontloken als lid van meisjeskoor Gynaika. Mieke begon haar vocale reis bij Godfried Van De Vyvere aan de SAMWD Sint-Niklaas en zette deze verder aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij docent Marcos Pujol. In 2019-2020 werd ze samen met haar liedpartner Matthias De Smet gecoacht door Christianne Stotijn binnen de Udo Reinemann International Masterclasses, naast masterclasses van oa. Christine Schäfer, Malcom Martineau, Joseph Breinl en Thomas Oliemans.

Als lid van het Modern Barock Ensemble mocht Mieke de rol van Belinda in ‘Dido and Aeneas’ van Purcell, en Galatea in ‘Acis & Galatea’ van Händel vertolken. Verder vertolkte ze ook Hébé in ‘Les Indes Galantes’ van Rameau (Luigi De Angelis/Korneel Bernolet) en Parascha in ‘Mavra’ van Stravinsky (Korneel Hamers/Bruno Ferrandis). Romilda uit Händel's 'Serse' (Benoît De Leersnyder/Florian Heyerick) en Lola in 'Gallantry' van Moore (Mien Bogaert/Wouter Vande Ginste).

Naast opera zingt Mieke vaak in ensemble als lid van Currende onder leiding van Erik Van Nevel. Ook aan Saevus olv. Johannes De Wilde, Coordonné en Ensemble Gloriosus olv. Patrick Debrabandere, mocht ze haar stem verlenen. Mieke kreeg de eer om in volgende werken de sopraan solo te mogen verzorgen: Stabat Mater/Pergolesi, Mass in D/Dvorak, Gloria/Vivaldi, The Armed Man/Jenkins en Requiem/Fauré; onder de baton van ervaren muzikale kapiteins zoals Korneel Bernolet, Johan Duijck, Ann Cnop, Patrick Beuckels, Jan Vuye en Godfried Van de Vyvere.

Voorafgaand aan haar studies in zang, behaalde Mieke een Master in de Taal- en Letterkunde voor Latijn en Oudgrieks. Mieke is workshopbegeleider bij Opera Ballet Vlaanderen, Muziekinstrumentenmuseum, Gravensteen en het Art & History museum en werkt ook als boventitelaar bij Capiche voor compagnieën als De Munt, NEXT Arts festival, NTGent en Festival van Vlaanderen. Daarnaast kan je haar ook voor de klas vinden in Kunstacademie De Poel.

Zangstem: 
sopraan
Datum biografie: 
19 maart 2023

Feestelijk Trompetgeschal

  • Erschallet ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten (BWV172) | J.S. Bach
  • Deus, judicium tuum (TVWV 7.7) | G.P. Telemann
  • Te Deum in D (ZWV 145) | J.D. Zelenka
  • Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! (BWV214) | J.S. Bach