Helena Maes

  

Helena 'begon' haar zangstudie aan de Academie te Gentbrugge o.l.v. Erika Pauwels en Annemarie Rogiest.

Aan het KASK behaalde ze haar Master in de Klassieke Zang bij Zeger Vandersteene en Mireille Capelle. Het daaropvolgende jaar vervolmaakte ze de Specifieke Lerarenopleiding. Bij de Nieuw-Zeelandse Susan Roper volgde ze de Postgraduaatsopleiding Specialisatie Concertsolist.

Ze nam deel aan de Koningin Elisabeth Wedstrijd, zat in de halve finale van de Belvédère Wedstrijd te Wenen voor Operette, Opera en Lied én werd 1ste Laureate van het Hilda De Groote Concours. Ze volgde én volgt nationale en internationale Masterclasses en Workshops op zoek naar constante bijscholing en recente ontwikkelingen in haar vakgebied. Bij Sarah Algoet is ze gestart met een Introductie tot Complete Vocal Technique. 

Met ‘Op zoek naar Maria’ voor VTM ging ze naar de Maria Academie te Salzburg o.l.v. Frank Van Laecke.

Helena verzorgde reeds tal van concerten, recitals en ceremonieën gaande van klassiek en hedendaags tot musical, pop en jazz. Ze ging op tournee met Maurice Engelen, Praga Khan en Helmut Lotti.  Samen met enkele straffe koppen richtte ze The Pop-Up Singers op, een sprankelend à la carte-concept. In het verlengde daarvan heeft ze The Christmas Carollers opgericht, een enthousiast pop-up koor(tje) in winkelcentra of op bedrijfsevenementen. Helena werkt geregeld samen met The Cast, Showcase Entertainment, Soul15 en Divassistance op evenementen in binnen- en buitenland.

In oktober 2021 zong ze voor de opening voor de Grand Prix in Knokke-Zoute. Ze zingt al jaren als één van de solisten mee met het koor en orkest van Vox Mago o.l.v. Patrick Debrabandere. Onlangs nog voor de Tempus Adventus concerten in december 2022 maar nu dus ook in maart 2023! 

Het is ook met laatstgenoemde en zijn echtgenote, altvioliste Kaatje Strauven dat ze geregeld concerten of erediensten verzorgt. Met de Vuurmeesters loopt er momenteel een project "Watergloed" waar ze samen met Marieke Bresseleers of Veerle Verhaegen onder begeleiding van vuurelementen zingt op een varende vuurboot.

Op 20 maart 2022 trad Helena voor de derde keer op met het Symfonieorkest Sonores olv Joeri Van Hove. Op pedagogisch vlak is Helena al meer dan twee decennia lang met hart en ziel docent Zang en Stemvorming aan de Kunstacademie van de Poel.

Bij de Musicalverenigingen WWM Gent en Showproject Geraardsbergen was ze 10 jaar lang een enthousiaste en doortastende schakel in een sterke en bekwame ketting. Samen met voorzitter Dieter De Smedt heeft ze het kleine zusje van WWM opgericht genaamd BE! en is ze als Ondervoorzitter zowel als coördinator nauw én dagdagelijks betrokken bij de werking voor de producties en de vakantiekampen. 

Sedert september 2020 is Helena (achter de schermen) betrokken bij de nieuwe Musicalopleiding voor jong én oud (ook volwassenen!) van TheArte te Gent op zaterdag en coördineert ze vakantiekampen en Masterclasses voor hen.

Vanaf september 2020 startte Helena als vocal coach (samen met Marieke Bresseleers) in het "Commercial Dance Education Program" by Tommy Gryson (Showcase Entertainment). Voor Theaterplatform en Jeugdwerking in de Scala te Gent coördineert ze sedert september 2021 de Musicalopleiding "Vree Wijs!"  op woensdagen in samenwerking met de Uitpas en Stad Gent. 

Voor meer info over concerten, boekingen of vocal coaching mail naar helenasings@gmail.com, Facebook of Instagram.

 

Zangstem: 
soprano
Datum biografie: 
21 maart 2023

Feestelijk Trompetgeschal

  • Erschallet ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten (BWV172) | J.S. Bach
  • Deus, judicium tuum (TVWV 7.7) | G.P. Telemann
  • Te Deum in D (ZWV 145) | J.D. Zelenka
  • Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! (BWV214) | J.S. Bach

Feestelijke barokmuziek van F. Valls [Missa Scala Aretina] en G.F. Händel [Dettingen Te Deum] 

In het 10-jarig jubileumconcert houdt Vox Mago zicht trouw aan hun kwaliteitslabel door de uitvoering van deze grootse muziek. Het combineert de klinkende naam Händel met een zelden uitgevoerd werk: het Dettingen Te Deum, uitgevoerd voor de eerste maal op 27 november 1743, n.a.v. de overwinning in de slag om Dettingen, dit te Londen in aanwezigheid van George II.  

Leraars en leerlingen van de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs (MAGO) concerteerden en eerden op 13 en 14 maart 2009 G.F. Händel in de Sint-Martinuskerk van Gent.

Georg Friedrich Händel werd in 1685 te Halle (Duitsland) geboren en overleed in 1759 in Londen. In 2009 was er dus reden genoeg om deze meesterlijke barokker ook met onze academie gepast te eren.

Wolfgang Amadeus Mozart

Vesperae Solennes de Confessore K. 339 en Requiem K. 626

In principe bestaan de vespers volgens de Rooms-katholieke liturgie uit een openingsvers “Deus in adiutorium”, vijf psalmen, een korte schriftlezing, een hymne, een vers, een Magnificat met antifoon, gebeden en slotformules (o.a. “Benedicamus Domino”).

Op 8 & 9 mei 2015 bracht Vox Mago het schitterende oratorium "David" van de Duitse componist Carl Gottlieb Reissiger. Het was voor de eerste maal dat dit werk in België werd uitgevoerd, en de reacties van het publiek waren zo enthousiast dat we vinden dat we "David" in de toekomst nog moeten kunnen uitvoeren. Hier vindt u alle info omtrent dit oorstrelende oratorium. Geniet alvast mee van het openingskoor terwijl u verderleest:

Op 9 & 10 maart 2012 brachten Vox Mago en het orkest van de AMWD Gent een concert rond de figuur van Jan Dismas Zelenka (1679 - 1745). Het programma zag er als volgt uit:

Drie Karfreitagresponsorien (zwv 55 – 1723): Omnes amici mei, Vinea mea electa & Caligaverunt oculi mei
Miserere (Psalm 50 – zwv 57 – 1738)
Dixit Dominus (Psalm 109 – zwv 68 – 1726)
Missa Gratias agimus tibi (zwv 13 – 1730)