Helena Maes

Helena Maes

Helena Maes zette haar eerste stappen aan de Academie te Gentbrugge o.l.v. Erika Pauwels en Annemarie Rogiest. Aan het Conservatorium te Gent behaalde ze haar Master in de Klassieke Zang bij Zeger Vandersteene en Mireille Capelle. Het daaropvolgende jaar verwierf ze haar Aggregaats-diploma. Bij de Nieuw-Zeelandse Susan Roper volgde ze een Postgraduaats-opleiding Specialisatie Concertsolist aan het Conservatorium te Antwerpen.

Ze nam deel aan de Koningin Elisabeth Wedstrijd, zat in de halve finale in de Belvédère Wedstrijd te Wenen voor Operette, Opera en Lied én werd 1ste Laureate van het Hilda De Groote Concours. Met 'Op zoek naar Maria' voor VTM ging ze naar de Maria Academie te Salzburg o.l.v. Frank Van Laecke en Linda Lepomme. Helena verzorgde reeds tal van concerten, recitals & ceremonieën gaande van klassiek & hedendaags tot musical, pop & jazz. Ook huwelijken en begrafenissen verzorgt Helena met enorme toewijding - dit heel vaak met Patrick Debrabandere en Kaatje Strauven; waar ze ook concerten mee geeft als trio.

Ze zong reeds vele opera's en operettes en vertolkte in de Opera van Gent Eliza Doolittle in My Fair Lady. Met Mieke Mussche vormt ze een harp & zang duo waar ze vanaf februari 2016 regelmatig mee concerteert en niet voor de hand liggend repertoire brengt. Samen met enkele straffe koppen richtte ze The Pop-Up Singers op, een sprankelend à la carte-concept met Flashmobs, Singing Waiters & Pop Up Evenementen. Helena werkt geregeld samen met The Cast, Showcase Entertainment & Divassistance op evenementen in binnen- en buitenland. 

Mail gerust naar helenasings@gmail.com voor meer info, aanvragen of de concertagenda.

Op pedagogisch vlak is Helena docent én vakgroepcoördinator Zang aan de Muziekacademie te Gent (Poel). Jarenlange ervaring in musicalverenigingen voor jaaropleidingen & muziekkampen (Event Team, MAGO, BVLO, Showproject, MiLA, Jeugd & Muziek, We Want More & BE!) zorgt ervoor dat ze een veelgevraagd Vocal Coach is. Met haar kenmerkend enthousiasme & typerende aanmoedigingen streeft ze ernaar elk kind/volwassene z'n eigen mogelijkheden te laten ontdekken én te leren ontplooien. Iedereen kan zingen" is haar motto; "je moet er alleen maar in geloven en ervoor gaan!"

 

Zangstem: 
sopraan
Datum biografie: 
13 december 2019

Magistrale barokcantates van Heinichen, Telemann & Graupner

J.D. Heinichen: Magnificat in A
G.P. Telemann: Ich danke dem Herrn von ganzem Herzen
C. Graupner: Magnificat in C

Feestelijke barokmuziek van F. Valls [Missa Scala Aretina] en G.F. Händel [Dettingen Te Deum] 

In het 10-jarig jubileumconcert houdt Vox Mago zicht trouw aan hun kwaliteitslabel door de uitvoering van deze grootse muziek. Het combineert de klinkende naam Händel met een zelden uitgevoerd werk: het Dettingen Te Deum, uitgevoerd voor de eerste maal op 27 november 1743, n.a.v. de overwinning in de slag om Dettingen, dit te Londen in aanwezigheid van George II.  

Leraars en leerlingen van de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs (MAGO) concerteerden en eerden op 13 en 14 maart 2009 G.F. Händel in de Sint-Martinuskerk van Gent.

Georg Friedrich Händel werd in 1685 te Halle (Duitsland) geboren en overleed in 1759 in Londen. In 2009 was er dus reden genoeg om deze meesterlijke barokker ook met onze academie gepast te eren.

Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem K. 626 Ignace De Keyser, musicoloog Mozart’s Requiem behoort tot de meest bekende werken uit het klassieke repertoire. De ontstaansgeschiedenis ervan leest als een roman. In de literatuur, theater en film [Amadeus van Miloš Forman], werden/worden daarrond nogal wat mythen geweven. Het werkelijke verloop van de feiten laat zich als volgt samenvatten: 1. Mozart schrijft zijn Requiem op bestelling, en hij krijgt die bestelling via een tussenpersoon.

Op 8 & 9 mei 2015 bracht Vox Mago het schitterende oratorium "David" van de Duitse componist Carl Gottlieb Reissiger. Het was voor de eerste maal dat dit werk in België werd uitgevoerd, en de reacties van het publiek waren zo enthousiast dat we vinden dat we "David" in de toekomst nog moeten kunnen uitvoeren. Hier vindt u alle info omtrent dit oorstrelende oratorium. Geniet alvast mee van het openingskoor terwijl u verderleest:

Op 9 & 10 maart 2012 brachten Vox Mago en het orkest van de AMWD Gent een concert rond de figuur van Jan Dismas Zelenka (1679 - 1745). Het programma zag er als volgt uit:

Drie Karfreitagresponsorien (zwv 55 – 1723): Omnes amici mei, Vinea mea electa & Caligaverunt oculi mei
Miserere (Psalm 50 – zwv 57 – 1738)
Dixit Dominus (Psalm 109 – zwv 68 – 1726)
Missa Gratias agimus tibi (zwv 13 – 1730)